La fel ca și alte flori comestibile (cum ar fi salcâmul, liliacul sau păpădia), florile de soc sunt o bază excelentă pentru prepararea siropurilor: au o aromă deosebită și pot fi folosite pentru a obține o băutură sănătoasă, care, diluată cu apă și completată cu lămâie proaspătă, devine o limonadă diuretică minunată.
Rețeta poate varia în funcție de raportul zahăr-apă și de cantitatea de lămâie sau acid citric folosită. Per ansamblu, cu cât adăugăm mai multe ingrediente acide, cu atât vom avea nevoie de mai puțin suc de lămâie proaspăt la final.
Ingrediente
- 30 de flori proaspete de soc
- 10 lămâi bio
- 2,5 l de apă
- 1 kg zahăr tos
Prepararea siropului de soc
Sortăm florile de soc, îndepărtăm părțile verzi și eventualii gândăcei, dar evităm să le spălăm dacă se poate. Le punem la înmuiat în apă (călduță), atât cât să le acopere (aproximativ 2-2,5 l), adăugăm lămâile bio curățate și tăiate felii (cu coajă) și lăsăm amestecul acoperit la infuzat minimum o noapte, dar poate sta și 2-3 zile (în acest caz e bine să amestecăm manual o dată pe zi).
Când florile și-au eliberat aroma, strecurăm lichidul – obținem astfel un concentrat intens de soc (care poate fi consumat ca atare, răcit și îndulcit, ca băutură răcoritoare).
Amestecăm zahărul cu apa (putem folosi această cantitate de zahăr, mai puțin sau mai mult, în funcție de cât de concentrat dorim siropul). Fierbem la foc mic, fără să dăm lichidul în clocot, amestecând până se dizolvă complet zahărul, apoi îl turnăm în sticle sterilizate (pentru siguranță, putem lăsa sticlele să se răcească lent, în dunst). Se păstrează fără probleme până iarna.






























