Plăcintele au devenit unul dintre felurile mele preferate de mancare iar aceasta reteta are un aluat fraged și rumen, în care se afla o umplutură suculentă. Aceste placinte coapte in tigaie pot fi preparate în diferite moduri, cu fructe, legume sau carne.
Astazi va prezint aceasta reteta deosebit de usoara si buna, cu aluat pe baza de chefir si umplutura de cartofi cu ceapa. Puteti folosi si o umplutura dulce, branza sarata sau chiar carne.
Ingrediente:
- chefir – 250 ml;
- sare – 1 linguriță;
- zahăr – 1 lingură;
- Ouă – 1 buc.;
- Ulei – 30 ml;
- făină – 400 g;
- Praf de copt – 1 linguriță;
- cartofi fierti – 400 g;
- Ceapa – 1 buc.
Preparare:
Pentru a pregăti aluatul, amestecați sarea, zahărul și oul într-un castron in care ati adaugat chefir. Turnați ulei în compozitie, amestecați din nou.
Cernem faina amestecata cu praful de copt in chefir, framantam aluatul. Lăsați aluatul sub folie timp de 20 minute.
În acest moment, este necesar să tăiați mărunt ceapa și să o prăjiți până devine aurie într-o tigaie cu putin ulei. Transformati cartofii fierti în piure, adăugați ceapa prăjită, sare și piper negru măcinat după gust.
Împărțiți aluatul în 16 părți egale, formați bile mici. Rulam bilele in foi groase, punem cate o lingura de piure de cartofi in mijlocul fiecareia. Ciupiți marginile aluatului în formă de triunghi, întoarceți placintele cu imbinatura în jos. Se incinge 100 ml ulei intr-o tigaie, se pun plaicntele la copt.
Acestea se gatesc pe ambele părți, pana cand obtineti o crusta aurie. Focul trebuie sa fie moderat – un foc prea mare va face ca placintele sa se coaca doar la suprafata iar in interior sa ramana crude.
Excesul de ulei de la copt poate fi îndepărtat cu un prosop de hârtie. Pofta buna!