Chiftelele de cartofi nu sunt un fel de mâncare nou în bucătăria mondială. Mulți oameni cunosc deja clătitele cu cartofi – un fel de mâncare național clasic din bucătăria belarusă și poloneză. Cu toate acestea, clătitele cu cartofi pot fi foarte diferite de chiftelele de cartofi.
Principala diferență constă în metodele de gătit. Chiftelele pot fi făcute din piure de cartofi rămase de la ultima cină. In schimb, clatitele din cartofi de care va spuneam mai devreme, sunt făcute din cartofi răzuiți pe o răzătoare grosieră.
Dacă nu mai ai carne tocată acasă, dar trebuie să pregatesti ceva super rapid, folosește rețeta de chiftele de cartofi.
Ingrediente pentru chiftelele de cartofi:
- cartofi – 4 buc.;
- pesmet – 80 g;
- parmezan – 100 g;
- pătrunjel – o legatura;
- ouă – 2 buc.
Ingrediente pentru sos:
- mărar – 1 legatura;
- smântână – 2 linguri
- maioneza – 1 lingura
- usturoi – 2 catei
- pastă de roșii – 1/2 linguriță
- boia — dupa gust
- sos de soia – 1 linguriță (optional)
Prepararea chiftelelor de cartofi:
Fierbeți cartofii până se înmoaie, curățați-i de coajă și faceți un piure din ei. Se toarnă pesmetul în piure și se amestecă.
Radeti parmezanul pe razatoarea mica și adaugati în amestecul de cartofi. Tăiați pătrunjelul și adăugați-l și pe acesta la amestec.
Spargeti ouăle în piure, adăugați sare și piper și amestecați bine ingredientele. Formăm mici chiftele din amestecul de cartofi.
Se încălzește ulei într-o tigaie și se așează chiftelele în el. Prăjiți chiftelele pe ambele părți până se rumenesc.
În acest moment, pregătiți sosul – tocați mărarul, amestecați cu smântână. Zdrobiți usturoiul, puneți-l în smântână, adăugați maioneză. Turnați pasta de roșii, boia de ardei și sos de soia în sos, amestecați bine.
Se recomanda servirea acestor chiftele cu acest sos. Smântâna poate fi înlocuită cu iaurt grecesc dacă se dorește. Pofta buna!