Astăzi vreau să vă împărtășesc o rețetă despre cum să conservati perele pentru iarnă, astfel încât să fie gustoasă și să ia un timp minim de gătire.
Mie si familiei mele ne place extraordinar de tare acest compot si de obicei fac cate 30 de borcane, sa ne ajunga. Perele se pastreaza foarte aromate, dulci, zemoase si bune si le consumam cu mare bucurie.
Ingrediente: (pentru 3 borcane cu un volum de 900 ml)
- Pere – mari si mai tari (nu moi) – 7-8 bucăți (sau mici: 14-16 bucăți)
Pentru a fierbe perele pentru 1 litru de apă:
- Acid citric – 1 gram (pe vârful unui cuțit)
Sirop:
- Apa – 1,5 litri
- Zahăr – 3 căni (cana mea a fost de 250 ml)
Preparare:
Aceasta reteta este potrivita in special pentru cei care au multe pere in gradina sau pur si simplu iubesc perele. În primul rând, sterilizăm borcanele curate timp de aproximativ 5 minute fiecare. Am folosit borcane de 900 ml, trebuie fierte si capacele.
Acum perele trebuie spălate, împărțite în jumătăți și curățate de semințe și cotor. Perele ar trebui să fie fără adâncituri, ferme. Dacă ai propriile tale pere, ia-le din copac si nu le folosi pe cele cazute pentru ca nu se vor pastra la fel de bine. Împărțim perele mici în jumătăți, cele mari în sferturi.
Apoi, perele trebuie fierte cu acid citric. Pentru a face acest lucru, puneți o oală cu apă pe foc și adăugați acid citric în proporție de 1 gr la 1 litru de apă. Aduceți această soluție de lămâie la fierbere.
Se fierbe imediat siropul de zahar pe care il vom turna peste pere – fierbinte. Se toarnă zahăr în apă fierbinte în proporție de 1 cană de zahăr la 0,5 litri de apă. Am 1,5 litri de apă – așa că adaug 3 căni de zahăr.
Se dizolvă zahărul în apă și se aduce siropul la fiert. Apoi reducem focul la minim pentru ca siropul sa fiarba in timp ce fierbem perele. Între timp, apa cu lămâie a fiert. Adaugati perele și aduceți-le la fiert. După fierbere, fierbeți perele până se înmoaie, dar în același timp, sa isi pastreze forma.
Acum puneți perele în borcane sterilizate, umpleți-le cu siropul fierbinte și acoperiți-le cu capace fierbinți. Întoarceți borcanele și lăsați să se răcească complet.
Conform acestei rețete simple, atât perele, cât și compotul sunt delicioase.