Acest tort nu îl recomand oricui, ci doar celor care iubesc prăjiturile cu adevărat dulci. Dar dulci, dulci rău.
Tortul de ciocolată cu bucăți de ciocolată l-am înțepat cu un băț pentru frigărui și, un pic inspirată de tortul Tres leches, l-am înmuiat cu lapte condensat. Am pus doar câteva linguri și totuși dulceața a fost foarte pronunțată. Dacă nu îți plac prăjiturile atât de dulci, poți omite complet pasul de a înmuia tortul și să renunți la adăugarea ciocolatei. Prăjitura va fi oricum umedă și delicioasă, dar mult mai puțin dulce.
Peste tortul de ciocolată am pus un strat de cremă de frișcă cu caramel. Nu am folosit toată crema, am pus doar jumătate dintr-o conservă. Am avut caramel cu aromă de advocaat și consider că, în final, acest gust s-a potrivit perfect aici. Dacă ai opțiunea de a alege, alege acest gust.
PS. Dacă faci acest tort și vei considera că este prea dulce, nu spune că nu te-am avertizat.
Pentru blat ai nevoie de:
- 1/2 cană ulei
- 1/3 cană apă
- 160 g zahăr
- 2 linguri cacao
- 3 ouă
- 1 1/4 cană făină
- 1 linguriță praf de copt
- 40 g ciocolată neagră, tocată
Preparare blat:
Într-o cratiță punem uleiul, apa, cacao și jumătate din zahăr. Lăsăm să ajungă încet la punctul de fierbere, amestecând din când în când. După ce se încălzește, luăm de pe foc și lăsăm să se răcească.
În masa ușor călduță adăugăm gălbenușurile, le batem cu un tel. Apoi, adăugăm treptat făina amestecată cu praful de copt, amestecând până se omogenizează.
Albușurile le batem până devin spumă tare, adăugând treptat zahărul rămas (1/2 cană) – continuăm să batem până se dizolvă. Împreunăm spuma cu masa de cacao, amestecând ușor. Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, de dimensiuni 21×32 cm.
Coacem aproximativ 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Presăram bucăți de ciocolată tocată și punem din nou în cuptor pentru încă 5 minute.
Pentru umplutură:
- 1/2 borcan gem de coacăze negre
- 200 g lapte condensat îndulcit – poate fi omis
- 60 g ciocolată neagră sau cu lapte – pentru decor
După ce prăjitura este gata, o înțepăm cu un băț pentru frigărui și o stropim cu laptele condensat (cel mai bine se face acest lucru cu o lingură, așteptând ca aluatul să absoarbă lichidul – acest pas poate dura puțin, însă nu este obligatoriu și poți să-l omiți complet).
Lăsăm prăjitura să se răcească complet. Apoi, o ungem cu gemul de coacăze negre.
Cremă de frișcă cu caramel:
- 330 g smântână 36%, rece
- 150-200 g caramel din conservă (eu am folosit cu aromă de advocaat)
- 1 linguriță gelatină
Preparare crema:
Gelatina o dizolvăm în 3 lingurițe de apă rece, lăsăm câteva minute să se hidrateze, apoi o încălzim la foc mic până se dizolvă complet.
Smântâna rece o batem până devine tare. La final, adăugăm caramelul și gelatina dizolvată. Mixăm până se omogenizează. Crema se întinde peste tort. Se presară cu ciocolată rasă.