Prajitura delicioasa si răcoritoare cu lămâie și frișcă. La prima vedere par foarte complicate, dar sunt extrem de simple. Sunt perfecte pentru vară, dar le-aș savura cu plăcere oricând.
Dacă iubiți deserturile cremoase, veți savura nu doar o bucată. Soțul meu adoră aceste prăjituri, ar mânca toată tava cu lingurița.
Ingrediente pentru blat:
- 3 ouă
- 3 linguri zahăr tos
- 4 linguri făină
- 1 lingură ulei
- 1 lingură apă rece
- 1 linguriță esență de vanilie
- coaja de la 1 lămâie
Pentru uns
- gem de căpșuni
Pentru prepararea blatului:
Batem albușurile până obținem o spumă tare, adăugăm zahărul și continuăm să batem până obținem o spumă lucioasă. Adăugăm gălbenușurile unul câte unul și mixăm bine.
Adăugăm uleiul și apa. Incorporăm făina amestecată cu coaja de lămâie și aromăm aluatul cu esență de vanilie.
Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 25-30 de minute. După răcire, tăiem blatul în jumătate și îl ungem cu gem.
Ingrediente pentru cremă:
- 400 ml lapte
- 4 linguri zahăr tos
- 2 gălbenușuri
- 50 g amidon
- 2 linguri suc de lămâie
- coaja de la 1 lămâie
- 50 g unt
- 3 g gelatină
Ingrediente pentru crema a doua:
- 250 g crema de branza
- 100 ml frișcă lichidă
- 3 g gelatină
- după gust
- zahăr
Mod de preparare
Amestecăm crema de branza cu zahărul. Într-un alt bol, batem frișca până devine fermă și incorporăm brânza cremoasă cu zahărul.
Într-un bol mic, pregătim gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj și o adăugăm la amestecul de smântână. Întindem stratul de smântână peste blatul uns cu gem și netezim. Punem la frigider și pregătim următorul strat.
Încălzim laptele, adăugăm coaja de lămâie și aducem la punctul de fierbere. Luăm de pe foc. Batem gălbenușurile cu zahărul, adăugăm amidonul și un pic de lapte cald.
Amestecăm și turnăm totul în laptele fierbinte cu coaja de lămâie. Fierbem la foc mic până se îngroașă. Luăm de pe foc, adăugăm sucul de lămâie, apoi untul și gelatina înmuiată. Amestecăm și lăsăm să se răcească ușor.
Ingrediente pentru decor:
- 150 ml frișcă lichidă
- 3 linguri zahăr pudră
- ciocolată rasă
Întindem crema peste stratul de smântână și netezim frumos. Deasupra, întindem frișca bătută cu zahărul și decorăm totul cu ciocolată rasă.
Pofta buna!