Lăstarii tineri de brad strălucesc pe arbore într-o nuanță verde strălucitoare. Colectați lăstari mici, de până la 5 cm. Cei mai mari, chiar și de 10 cm, nu sunt recomandati. De ce? Pentru că lăstarii mici conțin mai multe uleiuri esențiale și săruri minerale. Perioada ideală este aprilie, mai, uneori chiar și iunie, când lăstarii de brad nu sunt prea mari.
Extractul din acești lăstari are proprietăți antiinflamatorii și dezinfectante. Uleiurile esențiale conținute calmează și ameliorează simptomele răcelii, ajută la curgerea nasului și la tuse, și chiar ameliorează durerile reumatice și musculare.
Conțin multă vitamina C și, de asemenea, antioxidanți flavonoizi și fenoli, care, la consum regulat, întăresc sistemul imunitar.
Rețetă pentru sirop din lăstari de brad
Veți avea nevoie de lăstari de brad, zahăr (normal sau de trestie, după gust), lămâie și cam atât. Procedura este foarte simplă, iar siropul poate fi folosit ca bază pentru limonade de vară sau, câte o linguriță, ca medicament. Este excelent în caz de angine frecvente, tuse iritativă și infecții ale căilor respiratorii.
Rupeți lăstarii de brad, spălați-i bine într-o sită sub apă rece și apoi uscați-i ușor cu un șervețel de hârtie.
Luați un borcan mare (în funcție de cât de mult aveți lăstari). Spălați-l bine cu apă fierbinte și lăsați-l să se usuce. Îl puteți spăla și cu alcool alb puternic pentru a-l dezinfecta.
Începeți să puneți straturi. Mai întâi puneți un strat de lăstari spălați, apăsați bine și adăugați un strat de zahăr cristalin. Raportul este cam de 5:1. Peste zahăr puneți felii de lămâie.
Urmează un alt strat de lăstari, zahăr și lămâie. Continuați să puneți straturi și să presați până când umpleți borcanul.
Ultimul strat ar trebui să fie zahărul. Acesta, de altfel, poate fi adăugat și pe parcursul infuzării.
Închideți borcanul cu celofan și sigilați-l bine cu o elastică. Lăsați-l într-un loc însorit, pe pervazul ferestrei, și lăsați-l să infuzeze timp de 2-3 săptămâni. Veți observa cum se formează un sirop gros și de culoare închisă.
După acest timp, strecurați siropul (lichidul din lăstari, zahăr și lămâie) printr-o sită sau o pânză fină. Turnați-l în sticle și depozitați-l în frigider.
Poate fi consumat direct din linguriță atunci când aveți probleme de sănătate. Luați câte 2 lingurițe dimineața. Sau adăugați-l în ceai sau apă.
SFATUL NOSTRU: Dacă nu aveți lăstari de brad, puteți folosi și lăstari de pin, dar aceștia trebuie fierți mai întâi. Fierbeți-i aproximativ 30 de minute la foc mic, strecurați-i, adăugați zahăr și mai fierbeți încă aproximativ 2 ore până când siropul se îngroașă la consistența mierii. Turnați în sticlele pregătite și sigilați-le bine.