angela.
17 iunie (marți), 2025
angela.

Sos de roșii pentru iarnă (bază pentru sos Bolognese/ton)

Sos de rosii la borcan

Un sos excelent din ingrediente de vară, plin de gustul autentic al legumelor aromate, de care vă puteți bucura și iarna. Acest sos îl prepar ca bază pentru sosul Bolognese sau sosul de ton.

Desigur, puteți crea și alte sosuri preferate din această bază. Pe lângă ghiveci, acesta este unul dintre conservele mele anuale obligatorii.

Nu este nimic mai bun decât să aveți câteva borcane de rezervă, pentru a vă asigura că mâncărurile voastre sunt pline de gust și iarna.

Ingrediente:

  • 5 kg roșii
  • 2 kg ardei gras
  • 1 kg ceapă
  • 300 ml ulei
  • 200 gr zahăr
  • 4 linguri pastă de tomate
  • 3 lingurițe pline boia de ardei dulce
  • aproximativ 3 linguri sare
  • 1 linguriță piper negru măcinat
  • 10 g busuioc uscat
  • 10 g oregano uscat

Mod de preparare:

Pregătirea legumelor:

Spălăm bine legumele. Tăiem ardeiul în bucăți mici și subțiri, ceapa mărunt și roșiile în bucăți mai mici. Este mai gustos și arată mai bine în sos când nu sunt bucăți mari de coajă.

Pregătirea ingredientelor:

Pregătim toate ingredientele pentru sos. Busuiocul și oregano sunt în plicuri de 10 grame, dar am folosit aproximativ 3/4 din fiecare plic, adică 7 grame din fiecare. În ceea ce privește zahărul, eu am folosit 200 gr, dar depinde și de aciditatea roșiilor. Trebuie să gustați și să ajustați după preferință.

Călirea cepei:

Într-o oală, încălzim uleiul și călim ceapa, adăugând puțină sare. Apoi adăugăm boiaua de ardei și lăsăm un minut să sfârâie. Adăugăm ardeiul tăiat, jumătate din cantitatea de sare și amestecăm, lăsând să se înmoaie puțin.

Adăugarea roșiilor:

Adăugăm roșiile tăiate, restul de sare, oregano, busuiocul, piperul negru măcinat și pasta de tomate. Amestecăm bine și lăsăm să fiarbă.

Fierberea:

După aproximativ o oră de fierbere de la punctul de fierbere, adăugăm zahărul și lăsăm să fiarbă încet încă aproximativ o oră. Timpul depinde de cât de dens doriți sosul și de cât de zemoase sunt roșiile voastre. Dacă doriți un sos mai subțire, poate fi gata și în jumătate de oră. Urmăriți consistența dorită.

Eu am fiert sosul încet timp de aproximativ 2 ore pentru a obține o consistență mai groasă. Turnăm sosul în borcane, le închidem bine și le întoarcem cu capacul în jos. Le lăsăm să se răcească complet.

Eu le păstrez așa, fără sterilizare suplimentară și nu am avut niciodată probleme. Este important să aveți capace bune, fără defecte. Din această cantitate mi-au ieșit 10 borcane de 700 ml.

Utilizare:

Acest sos este excelent. Mai târziu, în funcție de ce fel de sos doriți să preparați, adăugați ingredientele suplimentare. Pentru Bolognese, eu adaug carne tocată și condimentez cu usturoi și chimen.

Pentru sosul de ton, folosesc fileuri de ton în ulei și nu mai adaug alte condimente. Uneori îngroș sosul cu amidon pentru a obține o textură fină și cremoasă. Imaginația este nelimita, creați sosul vostru preferat pentru paste din această bază.

Poftă bună!

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

retete si beneficiile conurilor de brad
Rețete

Rețete delicioase din conuri de brad – toate făcute acasă, la îndemâna oricui

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară