angela.
24 iunie (marți), 2025
angela.

Mititei ardelenești din porc cu boia dulce și chimen

Mititei ardelenești din porc cu boia dulce și chimen

Mititei ardelenești din porc cu boia dulce și chimen – gust intens, specific și o textură suculentă! Această rețetă aduce în prim-plan aromele îndrăznețe ale Ardealului, cu accente ungurești bine definite. Boiaua dulce și chimenul zdrobit transformă mititeii într-un preparat cu personalitate, cu un parfum inconfundabil și un gust rotund, care persistă plăcut.

Doar din carne suculentă de porc, acești mici au un caracter rustic, robust și sunt perfecți pentru cei care iubesc preparatele tradiționale cu un twist condimentat. Sunt puțin mai groși, mai scurți – așa cum se fac prin satele ardelenești – și merg de minune în combinații simple, dar pline de savoare.

Ingrediente:

Pentru 1 kg de carne:

  • 1 kg carne tocată de porc (preferabil ceafă sau piept, cu grăsime)
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe boia dulce (paprika de calitate)
  • 1 linguriță semințe de chimen (zdrobite ușor în mojar)
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 4-5 căței de usturoi pisați
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 200 ml apă minerală rece sau supă de oase

În plus:

  • Puțin ulei pentru mâini și grătar

👨‍🍳 Mod de preparare:

1. Pune carnea tocată într-un bol mare și adaugă sarea, piperul, boiaua, chimenul, cimbrul și usturoiul.

2. Încorporează bicarbonatul, apoi adaugă treptat apa minerală, frământând 10-15 minute până compoziția devine lipicioasă și elastică.

3. Acoperă și lasă la frigider cel puțin 6 ore (ideal, peste noapte), ca să se întrepătrundă aromele.

4. Modelează mititeii cu mâinile unse, mai groși și mai scurți, în stilul ardelenești, dacă vrei să respecți tradiția.

5. Grătar încins bine! Pune micii și gătește-i 7-10 minute, întorcându-i doar când se desprind singuri.

🍽️ Recomandare de servire:

Cu pâine neagră de casă, muștar iute și o porție de varză călită sau murături de toamnă. Și, dacă ai, un pahar de pălincă nu strică niciodată în meniu.

Acești mititei sunt ideali pentru un prânz consistent sau o cină în aer liber, alături de murături de casă și pâine coaptă pe vatră. Gustul lor bogat și aromele intense îi vor face să iasă în evidență la orice grătar.

Poftă bună și sănătate multă! Să aveți parte de mese liniștite, bucurii simple și momente frumoase cu cei dragi!

💡 Boiaua dulce și chimenul dau micilor un gust specific unguresc, dar textura rămâne aceea clasică, fragedă, suculentă, cum o iubesc ardelenii.

Tags: Rețete de mici

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

retete si beneficiile conurilor de brad
Rețete

Rețete delicioase din conuri de brad – toate făcute acasă, la îndemâna oricui

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară