Pur si simplu ador aceasta reteta de clatite. Le poți găti cu absolut orice umplutură, iar aluatul este foarte gustos! Periodic pregătesc astfel de clatite cu blat subțire pentru micul dejun, și este foarte util.
Ingrediente pentru aproximativ 13 bucăți cu un diametru de 20 cm:
- Ouă: 2 bucăți
- Kefir: 400ml
- Lapte: 100 ml
- Brânză de vaci: 200g
- Făină: 300g
- Praf de copt: 10g
- Vanilie
- Zahăr: 70g
- Sare: 1 linguriță
- Ulei: 100ml
Puteti folosi orice umplutura, eu am folosit branza:
- Brânză de vaci: 400g
- Zahăr: 70-100g
Mod de preparare:
Amestecăm ouăle, zahărul, sarea și brânza de vaci cu un mixer până când obținem o compoziție omogenă.
Adăugăm jumătate din porția de kefir – adică 200ml, și apoi adăugăm tot laptele.
Apoi adăugăm imediat toată făina împreună cu vanilia și praful de copt, amestecăm cu mixerul și obținem un aluat destul de gros, aproape ca pentru clătite.
Turnăm kefirul rămas în acest aluat; nu ar trebui să fie prea gros sau prea subțire; ar trebui să curgă sub formă de fir subțire și uniform. Un astfel de aluat se întinde bine în tigaie, dar nu foarte subțire.
Dacă aluatul rămâne gros (acest lucru depinde de făină; fiecare făină este diferită), adăugați puțin kefir sau lapte în plus pentru a obține consistența dorită a aluatului. Datorită acestui mod, aluatul nostru nu va avea niciun fel de cocoloașe.
Adăugăm uleiul în aluatul gata.
UMPLUTURA:
Pentru umplutură, iau brânză de vaci și o amestec cu zahăr, și gata!
Poți folosi absolut orice umpluturi, atât dulci (gem, dulceață, brânză de vaci), cât și sărate. Dar dacă umplutura nu este dulce, atunci nu ar trebui să adăugați zahăr în aluat.
Rețineți că toate umpluturile ar trebui să fie deja pregătite, deoarece clatitele se pregătesc foarte rapid.
Turnăm un polonic de aluat pe tigaia încălzită, îl întindem rapid cu mișcări circulare. Odată ce partea de jos a clătitei începe să se rumenească, iar deasupra se formează bule și aluatul începe să se închidă (și să se coacă), punem umplutura pe o jumătate, mai aproape de centru, pentru a nu se scurge afară.
Ar trebui să folosiți o umplutură densă; dacă folositi gem, acesta trebuie să fie neapărat dens.
Acoperim cu cealaltă jumătate a clătitei, apăsăm marginile cu o spatulă pentru a se închide și mai gatim încă jumătate de minut sau un minut, apoi le scoatem din tigaie. Facem același lucru cu tot aluatul.
Pofta buna!