Aceste chifle sunt la fel de pufoase ca o pernă și nu se întăresc până a doua zi. Rețeta este de la doamna Elena, vecina mea și este absolut minunată!
Cu această rețetă minunată, veți descoperi secretele unui aluat perfect, care rămâne moale și delicios chiar și a doua zi.
Indiferent dacă le serviți cu gem, brânză de vaci sau simple, aceste chifle vor deveni rapid preferatele întregii familii. Urmați pașii simpli de mai jos și bucurați-vă de un desert sau mic dejun de neuitat!
Ingrediente:
- 250 ml lapte
- 4 linguri de zahăr tos
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 linguriță sare
- 2 gălbenușuri
- 1 ou
- 70 g unt topit
- 50 ml ulei
- 300 g făină tip 550
- 250 g făină tip 650
- 3/4 cub drojdie proaspătă sau 3 lingurițe drojdie uscată
Mod de preparare:
În laptele călduț, adăugați zahărul tos, zahărul vanilat, sarea, gălbenușurile, oul, untul topit și uleiul.
Amestecați totul cu un mixer de mână (cu cârlige pentru frământare) până se omogenizează. Adăugați ambele tipuri de făină și drojdia mărunțită.
Frământați aluatul timp de aproximativ 20 de minute. Dacă nu aveți un robot de bucătărie, puteți frământa manual.
Lăsați aluatul să se odihnească timp de 15 minute. După 15 minute, reveniți la frământat și veți observa că aluatul devine frumos, neted și plin de bule de aer.
Aluatul nu se va lipi de pereții bolului. Lăsați aluatul să crească până își dublează volumul.
Scoateți aluatul pe o suprafață presărată cu făină. Întindeți aluatul la o grosime de 1 cm.
Tăiați cercuri de aluat, adăugați umplutura preferată (gem, brânză de vaci etc.) și formati chiflele.
Înmuiați fiecare chiflă în ulei, lăsați-le să se scurgă și așezați-le în tava unsă cu unt, lăsând un mic spațiu între ele pentru a permite creșterea.
Lăsați chiflele să crească într-un loc cald timp de 30 de minute (cuptor la 50°C sau la soare).
După dospire, ungeți chiflele cu albuș de ou.
Preîncălziți cuptorul la 170°C. Coaceți chiflele timp de aproximativ 30 de minute. Dacă doriți chifle crocante, coaceți-le pe grătarul cel mai de jos al cuptorului.
Scoateți chiflele imediat din tavă și așezați-le pe hârtie de copt.
După ce se răcesc, presărați-le cu zahăr pudră.
Vă dorim poftă bună!